Yangın Güvenliği

Yangın Güvenliği

Yangın güvenliği; ölüm, yaralanma ya da maddi hasara neden olan bir yangının çıkma olasılığını azaltmaya yönelik önlemler bütünüdür. Bu önlemler, canlıların yangın yerinden kolaylıkla uzaklaşmaları ve olaydan olabildiğince az zararla kurtulabilmelerini sağlamayı da amaç edinir. Yangın güvenliği önlemleri inşaat sürecinde ele alınabildiği gibi, var olan bir yapıya daha sonra da uygulanabilmektedir.

Bilindiği gibi yangın geçmişten bu güne önemli miktarda mal ve can kayıplarına neden olan bir afet çeşididir. Bilhassa günümdeki teknolojiye bağlı olarak gelişen, yüksek katlı binalar, elektrik ve kabloların yoğunlukta olduğu sanayii tesisleri gibi alanlarda yangın riski çok büyüktür. Bu gibi alanlarda daha mimari aşamada yangın güvenliği açısından çalışmalar yapılmalı ve yangın güvenliği senaryoları oluşturulmalıdır.

Yangın güvenliğinde her zaman öncelik yangının hızlı algılanması ve yangına hızlı müdahale edilmesi konularına verilmelidir. Bu tarz istekleri karşılayan sistemlere yangın algılama sistemleri denir. Binalara bu sistemlerin tesis edilmesi gerekmektedir. Zaten günümüzde birçok konut ve sanayii projesinde yangın algılama sistemleri kurulumu kanuni bir zorunluluk haline getirilmiştir. Zaten bu durum aynı zamanda vicdani bir sorumluluktur. Yangın güvenliği ile ilgili bu sistemler sayesinde yangın hızlı olarak algılanmakta ve hızlı müdahale edilerek oluşacak maddi ve en önemlisi manevi kayıpların önüne geçilebilmektedir.

Yangın güvenliğinde ikinci sırayı yangın söndürme sistemleri alır. Yangın söndürme sistemlerini genel alanlarda sprinkler sulu söndürme sistemleri, depo hangar gibi özel alanlarda köpüklü söndürme sistemleri, bilgi işlem odaları gibi özel alanlarda gazlı söndürme sistemleri şeklinde çeşitlendirilirler. Yangın söndürme sistemleri eğer yangın erken algılanıp müdahale edilememiş ise yangın güvenliğinde önemli tedbirlerden biri konumuna gelmektedir. Bu sayede yangın çok fazla büyümemekte ve itfaiyenin müdahalesi ile söndürülebilecek seviyede kalmış olacaktır.